Oldeneelweg 14

Aangepast juni 2024

Als deze boerderij gebouwd wordt in 1924 krijgt het van de gemeente Zwollerkerspel als adres Oldeneel B 135 I. In 1930 is er een omnummering en wordt het B 166.
Na nogmaals een verandering van adres in 1949 wordt het adres Steenweteringweg 14, om vervolgens in 1959 Oldeneelweg 14 te worden.

Situatie 2019, links voorzijde, rechts achterzijde of te wel de stal.

1924
Boerderij gebouwd in 1924 door de fam. Braakman. Hermannes Braakman uit Heino trouwt in dat jaar met Wichertje Kiesebrink, en zij bouwen een nieuwe boerderij tegenover het ouderlijk huis van Wichertje, dat wordt eerst Oldeneel B 135 I. Na het overlijden van de ouders van Wichertje, erven zij een deel van de gronden.

Anna van Ittersum is dienstmeisje en
Hendrik Veldhuis buurman van nr. 11

De familie Braakman is best vooruitstrevend, ze hebben een windmolentje op het dak die een aantal accu’s oplaadt. Dat is genoeg om de woning en de stal te verlichten.
Wiechertje Braakman is zeer sociaal, zeker omdat de buurt nogal afgelegen ligt, heb je elkaars hulp nodig

1945
Zo ook, tegen het einde van de oorlog, een dag voor de bevrijding, moet een schoondochter van buurman Mulder, [van nr. 19] bevallen, en de familie moet één der volgende dagen het huis uit.
Vader Mulder klopt bij buurvrouw Braakman aan voor hulp. Deze nam de schoondochter op in huis. Na de bevalling moet de jonge moeder redelijk snel weer het bed uit.
De volgende dag kan er tijdens de bevrijding nog geschoten worden vanaf de andere kant van de IJssel.
Dan moet iedereen naar de kelder kunnen.
Moeder Braakman heeft wel vaker bij bevallingen in de buurt geholpen, vanwege de afgelegen ligging van de buurt Oldeneel.

1948
In dit jaar trouwt dochter Hendrina Braakman met Gerrit Aalberts uit Schelle. Zie Schellerbergweg 14/16
Zij hebben en melkkoeien maar planten geleidelijk aan ook meer fruitbomen aan.

1966
Gerrit en Hendrina nemen de boerderij over van de ouders van Hendrina.
Vanaf de jaren ’50 groeien de boerenbedrijven, mede door de komst van de melkmachine, zo ook bij de familie Aalberts-Braakman.
Zij hebben een goede melkveestapel van het zwartbonte ras.
Het fruit wordt vanuit de boerderij verkocht maar wordt ook door de zoons Aalberts langs huizen en boerderijen aan de man/vrouw gebracht.
Bij de steenfabriek in Windesheim kunnen de boeren uit de regio met fruit terecht, om dit te laten drogen boven de steenovens.

De jaren ’80

1982
Als hun zoon Wiecher Jan trouwt met Jenny en in de boerderij gaan wonen, hebben Gerrit en Hendrina Aalberts-Braakman reeds een nieuwe woning gebouwd, dat wordt Oldeneelweg 9A.
Wiecher Jan en zijn vrouw Jenny hebben de boerderij op nr. 14 gerund tot de uitkoop door de gem. Zwolle in 1995. Zij zijn naar de gem. IJsselmuiden vertrokken.

1995
Hun boerderij wordt daarna betrokken door het echtpaar Jansen, die afkomstig is van Oldeneelweg 18 wiens boerderij tussen de nieuwbouw komt te liggen. De fam. Jansen heeft tot 2011 op nr. 14 gewoond.

2011
De huidige bewoners de fam. van de Kam – Gerritsen wonen er met hun 3 kinderen, Daan, Carlijn en Joost.

2019 de zuidzijde van de boerderij.

Bron: fam. Aalberts – Braakman, fam. van de Kam – Gerritsen. Samenstelling: M. Dijk.