Kleine Veerweg – 14

Voor 1947 was het adres Oldeneel B 191

1832
Op deze plek stond toen al een boerderij/woning, met de naam “Van Duren” en had als eigenaar, Evert Schaapman (1783 – 1865). Hij was gehuwd met Janna Pannevisch (1785 – 1853). De buurt stond bekend als “Stegerenshoek”. Zie onder. Evert staat te boek als dag-huurder. Evert en Janna krijgen 4 kinderen, 2 dochters en 2 zonen

1845
Hun dochter Johanna Everdina Schaapman (1820 – 1855) huwt in 1845 met Berend van den Bosch (1822 – 1896) geboren in Ittersum. Berend is ook dag-huurder. Evert Schaapman overlijdt in 1865, zijn vrouw Janna Pannevisch is in 1853 reeds overleden, allebei in Oldeneel.

1847
In augustus van dit jaar wordt er een veiling gehouden in het Logement “De Zeven Provinciën” gelegen buiten de Kamper poort. De Marke Oldeneel gaat verkopen, 30 bunders, 3 roeden en 90 ellen, van de “De Oldeneler Koeweiden” genaamd “De Heupe”. Evert Schaapman koopt op die veiling een perceel weiland groot, 2 bunders, 45 roeden en 76 ellen. Hij koopt deze grond in opdracht voor zijn schoonzoon Berend van den Bosch en dochter Johanna Everdina. Deze weilanden zijn ingezet voor f 1250,- en worden gekocht voor f 1880,- Dit perceel beslaat de huidige percelen Kleine Veerweg nr. 6 en nr. 8. Evert Schaapman en Berend van den Bosch worden verder aangeduid als landbouwers.

1857
Berend van de Bosch is mede eigenaar van het perceel Kleine Veerweg 14, hij heeft het z.g.n. bloot
eigendom. [wel eigenaar geen gebruiker]
Zijn schoonzuster Willempje van der Kolk – Schaapman [zij is weduwe van Hendrik van der Kolk] heeft de opstal. [Zij is gebruiker]

Johanna Everdina Schaapman en Berend van den Bosch krijgen 4 kinderen: 1 kind overlijdt vroegtijdig.

De namen van de andere kinderen zijn:
– Janna van den Bosch (1847 – 1937), zij huwt in 1870 met Hendrik Westerik, boerenknecht.
– Dries van den Bosch (1848 – 1876)
– Jan Evert van den Bosch (1854 – 1936) huwt in 1877 met Willemina During (1853 – 1938) geboren in Windesheim, zij kopen in 1877 een deel van een perceel dat gedeeld wordt met Jan Evert zijn zuster Janna. Dat perceel grond van Jan Evert wordt Kleine Veerweg nr. 8. Het perceel van Janna van den Bosch wordt Kleine Veerweg nr. 6

Berend van de Bosch heeft nog steeds het bloot eigendom.
De opstal is nu bij Egbert Koopman, dus gebruiker. Egbert Koopman koopt in 1881 ook het bloot eigendom en is dus volledig eigenaar het perceel.

1901
Het perceel wordt verkocht aan Harmen Logt en mede eigenaren. Harmen Logt heeft het vrucht gebruik van 11/24 deel.

1913 – 1923
De boerderij wordt in 1913 en in 1923 deels herbouwd en verbouwd door de familie Logt

1924
Akte van scheiding, Hendrik en Nicolaas Logt hebben het bloot eigendom. Harmen Logt heeft het vruchtgebruik.

1926
Wederom vindt er een verbouwing plaats.

1935
De boerderij wordt verkocht aan Gerrit Esselink. Hij woont aan de Bonepadsweg, hij gaat er niet wonen. Gerit Esselink verkoopt de boerderij aan Albertus van den Berg, hij is getrouwd met een dochter Horstman en zij komen van de Brinkhoekweg. Waarschijnlijk de boerderij van Horstman.
Albertus van den Berg is geboren in 1908, op de boerderij, Kleine Veerweg 15. Zijn 1 jaar oudere broer, Hendrikus Maria [Hein] van den Berg is daar in 1933 al boer.

Voorgevel van de boerderij in oorspronkelijke staat

1951
Het echtpaar van den Berg – Horstman runden hier de boerderij tot ze in 1951 ruilden met de boerderij van
broer[zwager] Doris en [schoon]zus Marie Horstman aan de Brinkhoekweg. Doris Horstman gaat samen met zus Marie en moeder Horstman in Oldeneel wonen. De afspraak was dat als de familie Horstman overleden zou zijn, de boerderij op nr. 14 terug zou gaan naar Albertus en/of Familie.
Na het overlijden van moeder en zus Marie Horstman trouwt Doris nog op latere leeftijd. Zijn partner is Geertruida Petronella van den Berg, zij komt uit Brabant.

1966
Na het overlijden van Doris Horstman verkoopt zij de boerderij aan Hans en Marion van den Berg – Baars,

Boerderij tijdens verbouwing
Boerderij voor en na de verbouwing

1968

Gedurende de jaren 1966, 1967 en 1968 werd de boerderij vrijwel geheel gesloopt en vervolgens o.lv.
architect Eugène Willers door Aannemer Henk Treep herbouwd als een woonboerderij. Hans en Marion
verhuizen in 1968 naar de Kleine Veerweg 14 en wonen daar nog steeds tot volle tevredenheid.
Er is in de loop der tijd meer aanliggende grond en een deel van de Scheller Wade aangekocht en is het geheel geregistreerd als een N.S.W. landgoed. Hans werkte in het familiebedrijf “Bergia Mengvoeders N.V.” en vervulde later directie functies in Nederland en het buitenland.
Marion komt uit een horeca familie uit Harderwijk, Hotel Baars.
Zij begint in haar jonge jaren met kinderportretten. Gaat alsnog terug naar de Kunst Academie en gaat over op aquarelleren van bloemen en tuinen. Zij exposeert, voornamelijk in Hotels in binnen en buitenland. Daarna schildert zij met acryl en olieverf grote Toscaanse landschappen en zee schilderingen die zij verhuurt aan bedrijven.

De familie van den Berg woont nog steeds op nr. 14.

Bron: H.C.O. , familie van den Bosch, familie van den Berg – Baars

“Stegerenshoek”
Het hele gebied tussen de Steenwetering en nu het Otterpad doorlopend naar de Schellerwade en het Van Rechterenpad ook doorlopend naar de Schellerwade heette vroeger “Stegerenshoek”. De inmiddels verdwenen boerderij op nr. 15, [nabij de fietsbrug in het van Rechteren pad] heette in 1832, “Van Stegeren”.