Oldeneelweg – 14

Voor 1947 Oldeneel B 16

Tussen 1947 en 1952 was het adres Steenweteringweg 14.

Situatie 2019, links voorzijde, rechts achterzijde of te wel de stal.

1924
Boerderij gebouwd in 1924 door de fam. Braakman. Hermannes Braakman uit Heino trouwde met Wichertje Kiesebrink, en zij bouwden een nieuwe boerderij tegenover het ouderlijk huis van Wichertje, Oldeneel weg 11. Na het overlijden van de ouders van Wichertje, erven zij een deel van de gronden.

Rechts, Anna van Ittersum, zij is dienstmeisje en
Hendrik Velthuis, hij is de buurman van nr. 11

De familie Braakman was best vooruitstrevend, ze hadden een windmolentje op het dak die een aantal accu’s oplaadde. Dat was genoeg om de woning en de stal te verlichten.
Wiechertje Braakman was zeer sociaal, omdat de buurt nogal afgelegen lag, had je elkaars hulp nodig.

1945
Zo ook, tegen het einde van de oorlog, een dag voor de bevrijding, moest een schoondochter van buurman Mulder, [van nr. 19] bevallen, en de familie moest één der volgende dagen het huis uit.
Vader Mulder klopte bij buurvrouw Braakman aan voor hulp. Deze nam de schoondochter op in huis. Na de bevalling moest de jonge moeder redelijk snel weer het bed uit. De volgende dag kon er tijdens de bevrijding nog geschoten worden vanaf de andere kant van de IJssel. Dan moest iedereen naar de kelder kunnen.
Moeder Braakman had wel vaker bij bevallingen in de buurt geholpen, vanwege de afgelegen ligging van de buurt.

1948
In dit jaar trouwt dochter Hendrina Braakman met Gerrit Aalberts uit Schelle.
Zij hebben melkkoeien maar planten geleidelijk aan ook meer fruitbomen aan.

1966
Gerrit en Hendrina nemen de boerderij over van de ouders van Hendrina.
Vanaf de jaren ’50 groeiden de boerenbedrijven, mede door de komst van de melkmachine, zo ook bij de familie Aalberts-Braakman.
Zij hebben een goede melkveestapel van het zwartbonte ras.
Het fruit wordt vanuit de boerderij verkocht maar wordt ook door de zoons Aalberts langs huizen en boerderijen aan de man/vrouw gebracht.
Bij de steenfabriek in Windesheim kunnen de boeren uit de regio hun fruitoogst laten drogen boven de steenovens.

De jaren ’80

1982
Toen hun zoon Wiecher Jan trouwde met Jenny en in de boerderij ging wonen, hadden Gerrit en Hendrina Aalberts-Braakman reeds een nieuwe woning gebouwd, dat werd Oldeneelweg 9A.
Wiecher Jan en zijn vrouw Jenny hebben de boerderij op nr. 14 gerund tot de uitkoop door de gemeente Zwolle in 1995. Zij zijn naar de gemeente IJsselmuiden vertrokken.

1995
Hun boerderij werd daarna betrokken door het echtpaar Jansen, die afkomstig was van Oldeneelweg 18 wiens boerderij tussen de nieuwbouw kwam te liggen. De fam. Jansen heeft tot 2011 op nr. 14 gewoond.

2011
De huidige bewoners de fam. van de Kam – Gerritsen wonen er met hun 3 kinderen, Daan, Carlijn en Joost.

2019 de zuidzijde van de boerderij.

Bron: fam. Aalberts – Braakman, fam. van de Kam – Gerritsen. Samenstelling: M. Dijk.